Zilveren koningsschild Fons Bastings

In het mei-nummer van d’r Klabatter (klik hier) stond dat er weliswaar 75 maal om de koningseer is gestreden na de Tweede Wereldoorlog, maar dat het 75e koningsschild nog even op zich moest laten wachten. Normaal biedt de koning zijn schild aan tijdens het vogelschieten, maar dat kon dit jaar niet doorgaan. Inmiddels is het door de huidige omstandigheden virtueel aangeboden aan de schutterij en daarna fysiek bevestigd op een van de twee vesten met koningszilver. De koning van 2019 Fons Bastings neemt, nu er geen vogelschieten heeft plaatsgevonden, de honneurs als koning waar dit jaar. Op broonkmaandag kon hij zodoende zijn eigen schild dragen bij de plechtigheid die plaatsvond op het kerkhof. Naar aanleiding hiervan heb ik Fons gevraagd naar enige uitleg over de betekenis van de afbeeldingen op zijn schild.
Hij heeft gekozen voor hetzelfde model als het schild dat hij heeft laten maken toen hij voor de eerste keer koning werd in 2002. Toen liet hij er een grote buks en een vel papier op graveren als uitdrukking van zijn passie als schutter en zijn functie als secretaris van de schutterij. Wat als eerste opvalt bij het schild uit 2019 is een afbeelding van het kasteel van Mheer die prominent in het midden is gegraveerd. Deze keuze, zei Fons, heeft hij gemaakt omdat het kasteel nog op geen enkel schild voorkomt maar ook omdat hij als geboren ‘jong va Mergraote’ in zijn jonge jaren Mheer alleen kende van de kasteelfeesten. Pas toen hij zijn latere echtgenote Guillaumine leerde kennen ontdekte hij dat er nog een heel dorp bij dat kasteel hoorde. Nog later toen hij met haar getrouwd was en in Mheer kwam wonen sloot hij zich aan bij de schutterij om zodoende mee te kunnen doen met alle culturele activiteiten die in Mheer plaats vinden.
Als fervent schutter heeft hij de grote buks op het schild laten zetten en omdat hij voor de tweede maal koning is dan ook maar twee buksen. Op de ene buks heeft hij het jaartal 2002 laten graveren, het jaar dat hij voor de eerste keer koning werd, en in de andere 2019 als jaartal van zijn tweede koningsschap. Boven de afbeelding van het kasteel staat zijn naam en links en rechts van de twee geweren staat de tekst: ‘St. Sebastianus Mheer 2019’. Op de achterzijde heeft hij de naam van zijn echtgenote Guillaumine Bastings-Senden laten zetten, die hem ook het afgelopen jaar weer heeft begeleid als koningin en die hem ook het komende seizoen zal begeleiden.
Op de achterzijde staan ook de zilvermerken als waarborg dat het schild echt van zilver is. Van links naar rechts zien we eerst het teken van de zilversmid, het zogenaamde verantwoordelijkheidsteken, een rechthoek met daarin J2A wat staat voor Zilversmederij Fa. Jac. Andriessen uit Helmond. Ernaast staat in een rechthoek het gehalteteken, een staande leeuw met het Romeinse cijfer ‘I’ waarmee het zilvergehalte wordt gewaarborgd; in dit geval een zilvergehalte van 925/1000, dus 925 delen zilver op 1000 in de legering. Het derde teken is rond van vorm en is het kantoorteken, een Minervakop met in de helm de letter R die staat voor Gouda, de plaats waar het zilver is gekeurd. Tenslotte helemaal rechts in een cirkel de jaarletter K die is voorzien voor het jaar 2020, wat betekent dat het zilveren schild van Fons Bastings dit jaar is gekeurd. Ook dit schild is dus weer een schild met een verhaal en zegt weer iets bijzonders over de koning van 2019. Tevens is een mooie link gelegd met het schild dat zeventien jaar eerder bij het koningszilver werd gevoegd.
Tekst: Wim Senden. Foto: Fons Bastings.