^Naar boven

 • 1 Koningsvogel
  De zilveren Koningsvogel uit 1617 is de trots van Schutterij St. Sebastianus. Hij werd waarschijnlijk in 1617 geschonken aan de schutterij door de toenmalige kasteelbewoners. Uit oude inventarislijsten is opgemaakt dat de vogel geschonken is bij het 50-jarig bestaan van de schutterij
 • 2 Al sinds 1567 paraat voor de gemeenschap
  Schutterij St. Sebastianus werd in 1567 opgericht en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Mheerder gemeenschap. Hoogtepunt van het jaar is voor de schutterij de driedaagse Broonk. waar de processie begeleid wordt en de tradities behorende bij de Broondagen in ere worden gehouden
 • 3 Schutterij van Mheer en de exercitie
  De Sebastianen van Mheer exerceren volgens de zgn. Oude Exercitie die door het Nederlands leger aan het begin van de twintigste eeuw werd beoefend. Een en ander gaat volgens het Reglement op de Exercitiën uit 1914
 • 4 Klaroenkorps van de schutterij
  De schutterij marcheert op de klanken van het eigen klaroenkorps. Onder leiding van Ad Knops worden niet alleen loopmarsen maar ook prachtige concertwerken ten gehore gebracht
 • 5 Schutterij en schieten
  Tijdens het vogelschieten, waarvan de winnaar voor één jaar Koning van de schutterij wordt, wordt geschoten op een houten vogel met de grote buks. Ook tijdens wedstrijden wordt met deze buks geschoten, maar dan op bölkes van 8mm bij 8mm.
450!

We vierden in 2017 ons 450-jarig jubileum!


Schutterij St. Sebastianus Mheer

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Actueel

Komende activiteiten:

9 juli Kavelen O.L.S. te Meijel
14 aug Bondsfeest Mechelen
21 aug E.S.T. te Deinze
28 aug Schuttersfeest Noorbeek
3 sept Kampioenschap van Mheer
18 sept Lambertuskermis

 

Bisschop met H.Sacrament over vaandel

Op donderdag 19 juni reisden zo'n 100 Mheerdenaren af naar Luik en zij gaven op deze 750e Sacramentsdag de Waalse Maasstad haar eigen traditie terug.
Zo'n 770 jaar geleden ontstond de Sacramentsprocessie in het bisdom Luik (waartoe ook Mheer behoorde) en werd precies 750 jaar geleden een wereldwijde kerkelijke feestdag. Maar de laatste decennia is op Sacramentsdag geen processie meer uitgetrokken in de bakermat van de Broonk. Hier brachten 300 OLS-schutters samen met harmonie St. Cecilia verandering in.
De schutters werden 's middags in de St. Jacobskerk welkom geheten door de bisschop van Luik, mgr. Delville. Hierna vertrok men in groepen voor verschillende rondleidingen. De groep met de schutters uit Eijsden-Margraten vertrok naar de St. Pauluskathedraal en bezocht hier de schatkamers. Deze stonden uiteraard vol met de meest schitterende gouden en zilveren kelken en monstransen. Naast topstukken als een middeleeuws ivoren snijwerk, gouden beeld van Karel de Stoute en het schilderij van 'Maria met de vlinder', is men toch het meest trots op de lijkwade van St. Lambertus en een gouden borstbeeld van deze Maastrichtse bisschop.
Nadat men in de 'St.Jacques' een H.Mis met schutterseer had bijgewoond, vertrokken de schutters naar de taverne St.Paul, voor deze dag omgedoopt tot schutterslokaal. Toen men ook de inwendige mens versterkt had, ging men met bussen naar de hooggelegen St. Martinusbasiliek, waar een pontificale mis bezig was. Ook de 'Koninklijke uit 1821' had zich inmiddels verzameld en had de partituren van 'Saint Hubert' en 'Saint Louis' al klaarliggen. Bisschop Delville droeg het Allerheiligste naar buiten, waar hij over de schuttersvaandels mocht lopen. Met de voltallige schutterij St. Brigida voorop en harmonie St. Cecilia aan het eind, werd het H. Sacrament begeleid door zo'n 1200 gelovigen, 300 schutters, 8 bisschoppen en 3 kapittels: Broederschap van H.Sacrament uit Breda, Broederschap van O.L.V. tot Weert en Orde van de Rode Leeuw. Onder de klanken van de Luikse processiemarsen trok de Broonk van de St.Martin bergafwaarts naar de St.Paul. Daar werden de deelnemers beloond met het Limburgs Volkslied, waarna de bisschop iedereen een borrel aanbood.
Voor veel Luikenaren was dit een geheel nieuwe beleving, maar zeker een die ze niet gauw zullen vergeten en ook wij kijken met veel plezier terug aan deze bijzondere Broonkdag!

Koninklijke Erepenning

Schutterij St. Sebastianus Mheer
werd onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
b.g.v. het 450-jarig bestaan.

1567 - 2017

Copyrigcht © 2014 Schutterij St. Sebastianus Mheer