^Naar boven

 • 1 Koningsvogel
  De zilveren Koningsvogel uit 1617 is de trots van Schutterij St. Sebastianus. Hij werd waarschijnlijk in 1617 geschonken aan de schutterij door de toenmalige kasteelbewoners. Uit oude inventarislijsten is opgemaakt dat de vogel geschonken is bij het 50-jarig bestaan van de schutterij
 • 2 Al sinds 1567 paraat voor de gemeenschap
  Schutterij St. Sebastianus werd in 1567 opgericht en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Mheerder gemeenschap. Hoogtepunt van het jaar is voor de schutterij de driedaagse Broonk. waar de processie begeleid wordt en de tradities behorende bij de Broondagen in ere worden gehouden
 • 3 Schutterij van Mheer en de exercitie
  De Sebastianen van Mheer exerceren volgens de zgn. Oude Exercitie die door het Nederlands leger aan het begin van de twintigste eeuw werd beoefend. Een en ander gaat volgens het Reglement op de Exercitiën uit 1914
 • 4 Klaroenkorps van de schutterij
  De schutterij marcheert op de klanken van het eigen klaroenkorps. Onder leiding van Ad Knops worden niet alleen loopmarsen maar ook prachtige concertwerken ten gehore gebracht
 • 5 Schutterij en schieten
  Tijdens het vogelschieten, waarvan de winnaar voor één jaar Koning van de schutterij wordt, wordt geschoten op een houten vogel met de grote buks. Ook tijdens wedstrijden wordt met deze buks geschoten, maar dan op bölkes van 1cm bij 1cm.
EST

Mheer gaat naar E.S.T. in Mondsee Oostenrijk


Schutterij St. Sebastianus Mheer

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Actueel

Komende activiteiten:

21 juli Z.L.F. in Grevenbicht
24 aug Bondskampioenschap
in Vijlen
25 aug Bondsfeest in Vijlen
29 aug EST in Mondsee, Oostenrijk
31 aug Europees Konings-vogelschieten
1 sept Europees Schutters-Treffen, Mondsee
7 sept Open Kampioenschap
van Mheer

 

EST in Mondsee 2024

Ook dit jaar gaat onze schutterij weer naar het Europees Schutterstreffen, dat deze keer plaatsvindt in Mondsee, Oostenrijk. In het verleden hebben we al vaak het EST bezocht. Natuurlijk de keren dat het in de buurt was: in Valkenburg, Kinrooi en de meest recente edities in Leudal en Deinze. Ook maakten we reizen naar Krakau in Polen, Garrel in Noord-Duitsland en Vöcklabruck in Oostenrijk.
Samen met vele andere Limburgse schutters zullen we eind augustus in Mondsee kennismaken met schutters uit Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Kroatië, Zweden en zelfs Oekraïne. Op zondag 1 september is de grote optocht en op zaterdag 31 augustus strijden de koningen om de titel van Europees koning. Wil je met ons mee? We hebben nog enkele plaatsen vrij in de bus en in het hotel, dat in centrum Salzburg ligt. We reizen heen op donderdag 29 augustus en terug op maandag 2 september. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op!

Onze tien deelnames aan het Europees Schutterstreffen:

1989 - Valkenburg Limburg (NL)
1996 - Haaksbergen Overijssel (NL)
1998 - Krakau Polen
2000 - Garrel Duitsland
2003 - Vöcklabruck Oostenrijk
2006 - Bernheze Noord-Brabant (NL)
2009 - Kinrooi Limburg (BE)
2018 - Leudal Limburg (NL)
2022 - Deinze Oost-Vlaanderen (BE)
2024 - Mondsee Oostenrijk

Koning Huub Vandewall

Op Hemelvaartsdag 9 mei vond traditioneel het Koningsvogelschieten plaats. Voor de laatste keer haalden we ons koningspaar Mikel en Celina Gubbels op aan hun residentie, samen met 'hun' Koninklijke harmonie. Op de cour van het kasteel werd nog snel een groepsfoto gemaakt van de twee "koninklijke" verenigingen. Op de schutterswei werd Mikel ontdaan van het koningszilver en bood hij zijn eigen zilveren schild aan. Een prachtig schild met veel symboliek. De trompet verwijst naar zijn functie in de harmonie en tevens de verbroedering met de klaroenen van de schutterij. Dat Mikel samen met zijn zoon Max zowel prins als koning was, is te zien aan de koningsvogels en prinsensteken. Hij droeg zijn koningsjaar op aan zijn vader en aan Armand, hun initialen staan in de hartjes.
Na een gebed door pastoor Tervoort kon de strijd losbarsten. Lange tijd schoten er zo'n 20 gegadigden mee, maar toen het spannend werd, bleven nog acht kanshebbers over. De zon was al achter de bomen gezakt toen de blok hout eindelijk open spleet. De helft die overbleef wilde ook van geen wijken weten, totdat Mikel het fatale schot leek te lossen. Het laatste stuk hing hierna nog maar aan één stukje vast en onze ervaren schutter Huub Vandewall wist dit laatste restje met het 384e schot naar beneden te schieten en zich zo tot koning 2024 te kronen.
De jeugd had beduidend minder schoten nodig om hun vogeltje naar beneden te halen. Onze oud-winterkoningin Isa Senden was de gelukkige en werd daarmee onze allereerste vrouwelijke jeugdkoning! Het begon al te schemeren toen Isa, Huub en zijn vrouw Henne gehuldigd werden en we samen met de nieuwe hoogheden een rondgang door het dorp maakten.

Zilveren schild koning Mikel GubbelsGroepsfoto schutterij & harmonie

Jaaragenda 2024

6 januari   Winterkoningschieten Kantine BMR, Mheer
19 januari   Maol Harmoniezaal, Mheer
21 januari St. Sebastianuskermis Mheer
23 maart   Ostereierschießen Süggerath
29 maart   Ledenvergadering Harmoniezaal, Mheer
9 mei U Koningsvogelschieten Kasteel Mheer
26 mei U BROONK (reveille + processie) Mheer
27 mei U Broonkmondig Mheer
28 mei U Päölke Howwe Mheer
31 mei U Rondgang erelidsgeld Mheer
29 juni   Zestaltoernooi Voerendaal
30 juni U Bondsschuttersfeest RKZLSB Wijlre
7 juli U O.L.S. in Beekdaelen Doenrade
13 juli   O.L.S. kavelen in Beekdaelen Doenrade
21 juli U Z.L.F. in Grevenbicht Grevenbicht
24 augustus   Bondskampioenschap RKZLSB Vijlen
25 augustus U Bondsschuttersfeest RKZLSB Vijlen
29 aug-2 sept U Europees Schutterstreffen Mondsee, Oostenrijk
7 september   Kampioenschap van Mheer Schietwei, Mheer
14 september   Liberation Concert (o.v.) Margraten
15 september U St. Lambertuskermis Mheer
25 oktober   Ledenvergadering In de Smidse, Mheer
2 november   Slipjacht Mheer

( U = in uniform )

In 2025:
- 19 januari, St. Sebastianuskermis
- 4 mei, Schuttersfeest Süggerath (o.v.)
- 25 mei, Schuttersfeest Oost-Maarland
- 29 mei, Vogelschieten
- 1 juni, Bondsfeest Eys
- 15 juni Bondfeest Valkenburg
- 15-16-17 juni, Broonk
- 6 juli, O.L.S. in Mheer
- 20 juli, Z.L.F. in Grevenbicht
- 31 aug, Bondsfeest Sint Geertruid
- 14 september, St. Lambertuskermis

Het Schuttersweekend werd afgesloten met het 256e bondsschuttersfeest van de RKZLSB. Naast de vijftien schutterijen van deze 'Bond Zuid', waren ook zeven gastverenigingen aanwezig. Om 12:00 uur presenteerde de eerste schutterij zich op de cour van het Kasteel van Mheer aan het publiek en aan ons koningspaar en voorzitter. De cour was goed gevuld met publiek, dat zichtbaar genoot van de prachtige entourage en van de schutterijen die een voor een via de brug door de poort kwamen marcheren. Naast drie gastschutterijen van de Bond Berg & Dal (Noorbeek, Oost-Maarland en Sint-Martensvoeren), waren ook onze Duitse vrienden uit Süggerath te gast alsook het klaroenkorps Amicitia uit Banholt. De cour was bijna te klein toen schutterij St. Sebastianus uit Gronsveld naar binnen kwam, compleet met harmonie. De paarden en koninginnenwagen hadden ze zelfs nog buiten het kasteel gelaten. Zij komen zelden buiten hun eigen parochie en voor deze uitzonderlijke gebeurtenis was heel Gronsveld naar buiten gekomen. Toch was er één schutterij voor wie het echt de eerste keer was dat ze buiten hun eigen dorp kwamen. St. Barbara uit Eckelrade werd pas enkele jaren geleden opgericht en zij stonden nu op hun eerste schuttersfeest. Het was daarmee ook de eerste keer dat alle zeven schutterijen van de gemeente Eijsden-Margraten samen aanwezig waren op één feest.
Na de openingswoorden door pastoor Tervoort en kersvers burgemeester Krijnen, gaf Gronsveld een groot salvo en kon de optocht van start gaan. Het massaal toegestroomde publiek genoot van alle kleurrijke uniformen, de klinkende muziek en al het blinkend koningszilver. In een eerder artikel op deze site hebt u al kunnen lezen dat ook de kinderjury genoot van de diversiteit aan deelnemers. Voor het eerst was er voor elke bordjesdrager een medaille als aandenken, die uitgereikt werden door diezelfde kinderjury. Na de optocht was alle aandacht gericht op de muziek-, schiet- en schoonheidswedstrijden.

Tijdens het Schuttersweekend op zaterdag 20 mei 2023 werd de Cramignon officieel bijgeschreven op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Enkele jaren geleden begon het innitiatief om de Cramignon te laten erkennen als erfgoed. Deze reidans wordt in de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten en in het aangrenzende Wallonië - in de dalen van de Maas, Jeker en Bolland - gedanst en gevierd. In elk dorp verschillen de gebruiken rond de Cramignon een beetje en met name tussen Limburg en Wallonië zijn er duidelijke verschillen: in Nederland is de dans vrijblijvend, niet gebonden aan regels en is het een onderdeel van de kermis, de Broonk. In België is de aanleiding - de processie - soms zelfs helemaal weggevallen en is de Cramignon een feest an sich geworden, met specifieken regels en gebruiken. Zo is er vaak een competitie tussen de Roden en Blauwen, gaan de dames gekleed in kleurrijke galajurken en is de volgorde strikt jongen-meisje-jongen-meisje. Toch zijn de overeenkomsten overduidelijk. De liedjes lijken sterk op elkaar en het dansen, het reien, is overal hetzelfde: men neemt elkaar bij de hand vast en huppelt al zigzaggend van links naar rechts over straat in een lange slinger.
Om alle deelnemers met elkaar kennis te laten maken en ook meer zichtbaar te zijn voor het publiek, werd in 2019 de Dag van de Cramignon in het leven geroepen. De eerste editie vond plaats in Eijsden en de Walen staken de Maas en dus ook de grens over met veerpont 'De Cramignon'. Na twee jaar stilte werd in 2022 de draad weer opgepakt en deze keer in het Waalse Oupeye. In 2023 was Limburg weer aan de beurt, om precies te zijn in Mheer, op zaterdag 20 mei. Een van de innitiatiefnemers van de erkenning van de Cramignon was Armand Opreij. Hij overleed precies een jaar geleden, op 20 mei. Vlak bij het huis waar hij lang gewoond heeft, bij het monument met de voetstappen van Cramignondansers, verzamelden tal van Waalse en Limburgse harmonieën en jonkheden.

Koninklijke Erepenning

Schutterij St. Sebastianus Mheer
werd onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
b.g.v. het 450-jarig bestaan.

1567 - 2017

Volg ons op Facebook

Copyrigcht © 2014 Schutterij St. Sebastianus Mheer