^Naar boven

 • 1 Koningsvogel
  De zilveren Koningsvogel uit 1617 is de trots van Schutterij St. Sebastianus. Hij werd waarschijnlijk in 1617 geschonken aan de schutterij door de toenmalige kasteelbewoners. Uit oude inventarislijsten is opgemaakt dat de vogel geschonken is bij het 50-jarig bestaan van de schutterij
 • 2 Al sinds 1567 paraat voor de gemeenschap
  Schutterij St. Sebastianus werd in 1567 opgericht en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Mheerder gemeenschap. Hoogtepunt van het jaar is voor de schutterij de driedaagse Broonk. waar de processie begeleid wordt en de tradities behorende bij de Broondagen in ere worden gehouden
 • 3 Schutterij van Mheer en de exercitie
  De Sebastianen van Mheer exerceren volgens de zgn. Oude Exercitie die door het Nederlands leger aan het begin van de twintigste eeuw werd beoefend. Een en ander gaat volgens het Reglement op de Exercitiën uit 1914
 • 4 Klaroenkorps van de schutterij
  De schutterij marcheert op de klanken van het eigen klaroenkorps. Onder leiding van Kolonel Jack de Roo worden niet alleen loopmarsen maar ook prachtige concertwerken ten gehore gebracht
 • 5 Schutterij en schieten
  Tijdens het vogelschieten, waarvan de winnaar voor één jaar Koning van de schutterij wordt, wordt geschoten op een houten vogel met de grote buks. Ook tijdens wedstrijden wordt met deze buks geschoten, maar dan op bölkes van 8mm bij 8mm.
450!

We vierden in 2017 ons 450-jarig jubileum!


Schutterij St. Sebastianus Mheer

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Foto's

Päölke Howwe tijdens de Culturele Wandeling

Het 450-jarig jubileumjaar is voor de schutterij goed van start gegaan. In januari vierden we al de officiële opening van ons jubileumjaar, met als hoogtepunt het ontvangen van de Koninklijke Erepenning tijdens de Sebastianusviering. Maar het echte schuttersseizoen gaat pas van start in het voorjaar.
Op 1 april hielpen we mee aan de Volta Limburg Classic en op zondag 2 april hielden we een gezellige kienavond in café Quanten. Eén week later, op zaterdag 8 april brachten we ons jaarlijks bezoek aan onze vrienden in Süggerath, voor het traditionele Ostereierschießen.
Onze eerste jubileumactiviteit vond plaats op zondag 9 april. Onder een stralende zon mochten we ruim 120 deelnemers verwelkomen voor een culturele wandeling door Mheer. Want overal in Mheer liggen geheime verhalen verborgen die zich in de afgelopen 450 jaar hebben afgespeeld.
Het start- en eindpunt was ons schutterslokaal In de Smidse, waar op een kaart van Mheer vele foto's waren geplakt van de meest recente koningen op de plaats waar hun residentie stond. De eerste stop was bij het Schepenhuis, waar het verhaal van de familie Pullinx verteld werd. Via de woning van Generaal Pierre Huijnen en de Steegstraat, was de volgende stop op het kasteel. Daar konden de deelnemers samen met echte bielemannen meedoen aan het Päölke Howwe en werd in de bar een film getoond uit 1921. In de kasteeltuin werd de relatie tussen de schutterij en het kasteel en haar bewoners verteld en in de Rondelenstraat werd de moeizame relatie tussen de schutterij en haar keizers, met als hoogtepunt de keizersstrijd uit 1914, uit de doeken gedaan. Na een tocht met de huifkar, werd op de nieuwe schietlocatie alles uitgelegd over de buksen, de kogelvanger, het maken van de kogels en het maken van de houten koningsvogel. In de kerk kon men horen hoe de relatie tussen de schutterij en de kerk in elkaar zit en men kon de vijf Sebastianussen aanschouwen. Op het dorpsplein kon men meemarcheren in de Oude Exercitie en de laatste stop was bij een heuse zilversmid, die samen met onze keizer alle details over konings- en keizersschilden blootlegden.
Dankzij het zonnige weer, de grote belangstelling en de vele vrijwilligers is deze wandeling een enorm succes geworden! We zien U graag allemaal terug op 30 april, als we tijdens een Middeleeuws feest de uitreiking van de zilveren koningsvogel in 1617 naspelen!

Koninklijke Erepenning

Schutterij St. Sebastianus Mheer
werd onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
b.g.v. het 450-jarig bestaan.

1567 - 2017

Actueel

Komende activiteiten:

  BROONK:
27 mei Reveille en processie
28 mei Broonkmondig
29 mei Päölke Howwe
3 juni Bondsschuttersfeest Ubachsberg
1 juli OLS in Raam (B)

 

Copyrigcht © 2014 Schutterij St. Sebastianus Mheer