^Naar boven

 • 1 Koningsvogel
  De zilveren Koningsvogel uit 1617 is de trots van Schutterij St. Sebastianus. Hij werd waarschijnlijk in 1617 geschonken aan de schutterij door de toenmalige kasteelbewoners. Uit oude inventarislijsten is opgemaakt dat de vogel geschonken is bij het 50-jarig bestaan van de schutterij
 • 2 Al sinds 1567 paraat voor de gemeenschap
  Schutterij St. Sebastianus werd in 1567 opgericht en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Mheerder gemeenschap. Hoogtepunt van het jaar is voor de schutterij de driedaagse Broonk. waar de processie begeleid wordt en de tradities behorende bij de Broondagen in ere worden gehouden
 • 3 Schutterij van Mheer en de exercitie
  De Sebastianen van Mheer exerceren volgens de zgn. Oude Exercitie die door het Nederlands leger aan het begin van de twintigste eeuw werd beoefend. Een en ander gaat volgens het Reglement op de Exercitiën uit 1914
 • 4 Klaroenkorps van de schutterij
  De schutterij marcheert op de klanken van het eigen klaroenkorps. Onder leiding van Ad Knops worden niet alleen loopmarsen maar ook prachtige concertwerken ten gehore gebracht
 • 5 Schutterij en schieten
  Tijdens het vogelschieten, waarvan de winnaar voor één jaar Koning van de schutterij wordt, wordt geschoten op een houten vogel met de grote buks. Ook tijdens wedstrijden wordt met deze buks geschoten, maar dan op bölkes van 8mm bij 8mm.
21 mei

Zondag 21 mei 2023 organiseren wij een bondsfeest!


Schutterij St. Sebastianus Mheer

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Actueel

Komende activiteiten:

1 okt Kienen bij Quanten
28 okt Ledenvergadering
5 nov Slipjacht

 

We mogen dit jaar maar liefst tien jubilarissen in het zonnetje zetten, die samen meer dan 400 jaar lidmaatschap vieren. De officiële huldiging is uitgesteld naar later dit jaar. In het Sebastianusweekend stonden we stil bij hun jubilea. Een kleine kanttekening is dat we besloten hebben om niet enkel de aaneengesloten jaren lidmaatschap te tellen, maar ook de jaren uit voorgaande periodes, daarom hebben we nu meer jubilarissen dan gewoon.
We beginnen bij de koperen jubilarissen: Wieteke den Os was vanaf 2000 acht jaar klaroenblazer en werd in 2015 opnieuw lid, maar nu als marketentster. Chris Wintjens was van 1986 tot 1998 geweerdrager. Ook hij werd in 2015 opnieuw lid, wederom als geweerdrager. Hij is ook een succesvolle schutter, zo was hij bij het A-zestal dat in 2019 negende werd op het OLS. René Senden was als kind drie jaar lang page, samen met grote broer Wim. Later is René elf jaar lang sappeur geweest. In 2013 is hij opnieuw lid geworden toen hij toetrad tot het erebestuur. Het hoogtepunt in zijn schutters-carrière was toen René in 2016 de vogel afschoot, als derde van de Senden-broers. Verder verdiende hij zijn sporen bij de organisatie van schuttersfeesten en als voorzitter van de Slipjacht.
We hebben maarliefst vijf zilveren jubilarissen. Marc Gubbels, Vincent van Laar en Rob Senden zijn alledrie begonnen als tamboer en ondertussen doorgestroomd: Rob is sappeur en bieleman tijdens Päölke Howwe, Vincent is nu geweerdrager, net als Marc, die bovendien in 2001 koning wist te worden. Hij is verder nog lid van de schietcommissie, van het Slipjachtcomité en was de afgelopen jaren secretaris. Net als deze heren, zijn ook Nicolle Dreesen-Maussen en Irène Willems begonnen als tamboer. Zij maakten deel uit van de drumband die in 1984 Limburgs én Nederlands kampioen wist te worden. Irène is later nog enkele jaren marketentster geweest. Zij zijn beiden al meer dan 30 jaar lid en worden dit jaar alsnog gehuldigd voor hun zilveren jubileum van 25 jaar.
Onze gouden jubilaris is Wim Senden: hij is dit jaar 52 jaar lid, inclusief zijn eerdere drie jaar als page. Na een korte onderbreking werd hij tamboer en sloeg de overslagtrom. In 1989 schoot hij de vogel af. Hij nam het stokje, of beter gezegd de sabel, over van Sjeng Berndsen als commandant en bleef dit ruim 30 jaar. Hij commandeerde zelfs op verschillende fronten: zo was hij ook ruim 20 jaar voorzitter en leidde hij het exercitiepeloton naar grote successen. Daarnaast is hij onze archivaris, beheerder van de zilverschat en gediplomeerd jurylid. In oktober werd hij door de leden gekozen tot onze nieuwe generaal.
Jef Willems is dit jaar 75 jaar lid van onze schutterij. Als 15-jarige jongen werd hij geweerdrager. Samen met Sjeng Berndsen was Jef jarenlang sappeur in de Broonk en samen deden ze o.a. ook de kogels smelten. Het hoogtepunt was toen Jef in 1976 de vogel afschoot. In dat jaar was het hele gezin Willems lid van de schutterij. Jef klom gestaag door de officiersrangen tot hij in 2000 door de leden werd gekozen als onze generaal. Na 2010 besloot hij een stap terug te doen en kreeg toen de eretitel generaal buiten dienst. Bovendien viert Jef op 4 februari zijn 90e verjaardag: proficiat Jef!
12,5 jaar jubilaris:
- Wieteke den Os (15 jaar lid)
- Chris Wintjens (19 jaar lid)
- René Senden (23 jaar lid)
25 jaar jubilaris:
- Rob Senden
- Vincent van Laar
- Marc Gubbels
- Nicolle Dreesen-Maussen (33 jaar lid)
- Irène Willems (36 jaar lid)
50 jaar jubilaris:
- Wim Senden (52 jaar lid)
75 jaar jubilaris:
- Jef Willems

Koninklijke Erepenning

Schutterij St. Sebastianus Mheer
werd onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
b.g.v. het 450-jarig bestaan.

1567 - 2017

Copyrigcht © 2014 Schutterij St. Sebastianus Mheer